Тайните на народната медицина. Как ни лекуват растенията

 

обавено на:  10 /07 /2012 | Коментари (0)
Тайните на народната медицина. Как ни лекуват растениятаРазнообразните хранителни растения са важна съставна част от здравословния начин на живот. Те могат да се използват за лечение и профилактика на много заболявания.

РЕВЕН (Pheum)
Прилага се като разхлабващо средство при запек, при влошена перисталтика на червата и обилно отделяне на газове. При намаляване на дозата препаратите от него предизвикват противоположен ефект и се превръщат в затягащи средства.

ГЛУХАРЧЕ (Таraxacum officinale)
В съвременната медицина препарати от глухарче се прилагат за възбуждане на апетит, при запек и като жлъчкогонно средство.

1 чаена лъжичка надробен корен се залива с 1 чаша вряла вода, кисне 20 минути, след което се прецежда и се пие по 1/4 чаша 2-3 пъти дневно.

От надземната част заедно с корените се приготвя сух извлек за производство на хапчета. В западноевропейската медицина корените на глухарчето се използват при белодробна туберкулоза, гуша, диабет, базедова болест и други заболявания.

В китайската медицина се прилага като понижаващо температурата, изпотяващо и тонизиращо средство.

В народната медицина се използуват и листата, и корените на глухарчето за възбуждане.на апетита и за подобряване работата на стомашно-чревния тракт. Прилагат се и като жлъчкогонно, слабително, отхрачващо, успокояващо и сънотворно средство, при хроничен запек и хемороиди.

Прах от сушени корени на глухарче се предписва за изхвърляне на вредни вещества от организма посредством потта и урината, а отвара от сухи листа и корени — при стомашни заболявания, болки в корема, при образуване на камъни в жлъчните или пикочоотделителните канали. Препарати от глухарче се използуват при екземи и циреи.

ПРАЗ ЛУК
Много ценно хранително растение и отлично средство срещу диабет. Въглехидратите в него са 21,2%, което е 3 пъти повече от другите лукови растения; нишестето е 2%, белтъчините — 6,5%, а по съдържание на калий, фосфор и желязо превъзхожда кромида и зеления лук. Празът е около 2,5 пъти по-калоричен от другите видове лук. Най-добре е да се използува в натурален вид.

Салатата от праз е добра закуска.
Вземат се 200 г праз, ябълка, твърдо сварено яйце, 4 супени лъжици растително масло, маруля. Празът се нарязва на кръгчета, яйцето — на резенчета, ябълката се настъргва на едро. Сместа се сипва в салатиера, залива се с растителното масло, украсява се с яйцето и с магданоз. Такава салата е полезна и при диабет.

Добре е ежедневно във вечерното меню да има праз с хляб.
Вкусна и лесно усвоима напитка се приготвя от 500 г праз. Лукът се нарязва, залива се с 0,7 л сухо бяло вино и престоява 1 денонощие (в добре затворена бутилка). Сетне се прецежда. Сутрин и вечер се пие по 1 глътка.

МОРКОВИ
Прилагат се при запек и хемороиди като леко очистително (прясно изстискан сок).

ЧЕРВЕН ПИПЕР
Използува се за възбуждане на апетита и за подобряване на храносмилането.

ДОМАТИ
Използуват се за повишаване на стомашния сок.

ПШЕНИЦА
В съвременната медицина за лекуване на някои видове екземи се използува течността на Митрошкин, получена от предварително ферментирали пшенични зърна. Нишестето, получено от пшеницата, се използува за мехлеми. От него приготвят и отвари като "ципа" за приеманите вътрешно лекарства.

Отвара от пшенични трици се използува като витаминозна подправка: 200 г трици се заливат с 1 л вряла вода, варят се 1 час, след което се прецеждат през марля и се използуват за добавка в супи.

ДЮЛЯ
При разстройства в храносмилането, за възбуждане на апетита (в смес с оцет и мед), при лечение на диария и кръвотечения (отвари), при рагади на ануса (запарка от сок), за лечение на гастроентерити, спазматични колити, метеоризъм (ципата на плодовете).

КАЙСИЯ
Плодовете на кайсията са лечебни. В тях са открити големи количества калиеви соли и желязо. Използува се при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Сушените плодове се включват в менюто на разтоварващите дни. При диабет не се препоръчва консумацията на кайсии поради голямото съдържание на захар.

В народната медицина на Китай се използуват ядките на плодовете заедно с други лечебни растения при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и нефрит. Малко количество емулсия от стрити ядки се прилага при кашлица и хълцане. От месестата част се приготвят козметични маски при слънчеви изгаряния на лицето.

 

http://www.zdravnitza.com/a/nav/news/s/s/news_id/4802

Категория: 

Add new comment