Храните, богати на триптофан повишават настроението и успокояват съня

Една от жизненоважните аминокиселини, която човешкото тяло използва, за да синтезира протеини, е известна като триптофан.Триптофанът е незаменима аминокиселина, която не може да се синтезира самостоятелно от организма. Основната му роля е на участник в синтеза на ключовите за здравето на централната нервна система серотонин и мелатонин и в този смисъл триптофанът е гарант за емоционалния баланс и мисловната дейност. Когато се консумират храни, богати на триптофан, той се превръща във витамин В3 от черния дроб, което води до балансиране нивата на този витамин в кръвоносния поток.

Триптофанът е предшественик и на серотонина, в организма серотонинът (5-НТ) се синтезира пряко от триптофан. Той помага за регулиране на спането, апетита и настроението. Когато консумирате храни, богати на триптофан, нивата на серотонин в тялото се покачват. Затова триптофанът се използва в третирането на различни състояния, като депресията, чувството на безпокойство и безсънието.

В клиничната практика триптофанът се използва като безвредна алтернатива на синтетичните антидепресанти и играе важна роля в превенцията и лечението на депресия, мании, неврози, зависимости и дори шизофрения, както и на главоболие, безсъние, затлъстяване на нервна почва и старческа деменция. Не на последно място, той облекчава болките от наранявания и травми и симптомите на предменструален синдром.

Недостигът на тази аминокиселина може да доведе до загуба на теглото при бебетата и децата. Когато се консумира храна, бедна на триптофан, се стига до дефицит на витамин В3, което може да доведе до пелагра. Диетата с ниско съдържание на триптофан може да даде като резултат ниски нива на серотонин, от което пък да настъпи напълняване, преяждане, депресия и ниски нива на концентрацията.

Как да увеличите нивата на триптофан?

Ако има недостиг на триптофан, консумирането на храни, които го съдържат, няма да е достатъчно само по себе си. Причината се крие във факта, че другите аминокиселини, като тирозина, хистидина и леуцина ще са в конфликт с триптофана за достигането до мозъка. Затова приемайки храни, богати на протеини, ще увеличите нивото на другите аминокиселини и ще редуцирате тези на триптофана.

Все пак можете да направите нещо:

  • Консумирайте хранителни добавки, съдържащи триптофан
  • Приемайте храните, богати на триптофан, на гладно
  • Приемайте само тези храни, които са богати на триптофан, които не са в конфликт с останалите протеини и аминокиселини.

Трябва да знаете, че аминокиселините са градивни блокове на протеините и помагат при невротрансмисията на съобщенията от и към мозъка. Понякога някои храни ви карат да се чувствате спокойни, а друг път Ви карат да станете сънливи. Това са някои от храните, съдържащи триптофан. Някои хора например се чувстват изморени след консумирането на печена пуйка, тъй като тя е богата на тази аминокиселина. Другите храни, богати на триптофан, са следните:

Млякото – пиенето на мляко преди да си легнете е добра идея. Това ще Ви позволи да спите добре. Соевото мляко също е голям източник на триптофан.

Шоколад – Безспорно повечето хора обичат шоколад. Диетолозите, психолозите и медиците най-често обясняват това с факта, че в него се съдържат компоненти, които повдигат настроението и въздействат на психиката: серотонин, триптофан, тирамин и канабиноиди. Месото – и червеното, и сухото месо, като телешкото, овнешкото, пилешкото и пуешкото, са богати на триптофан.

Сиренето – добавяйте сирене в дневната си диета. Можете да използвате различни сирена – извара, чедар, швейцарско сирене, тофу и др. Грюерът, вариант на швейцарското, е много богат на триптофан.

Другите храни, богати на триптофан, включват бананите, всички ядки, рибата, яйцата, киселото мляко, печените тиквени семки, сусамът и слънчогледовите семки. Консумирането на червен и кафяв ориз ще Ви помогне да увеличите триптофана в кръвоносния поток.

Add new comment