Хранене според кръвната група-основни правила

Няколко принципа,които трябва да спазвате според кръвната ви група,ще ви осигурят здраве,бърз метаболизъм и младост.Оказва се ,че всяка от групите има храни,които могат да навредят и такива,които се усвояват лесно и правилно.

През 1907 г. чешкият учен Я. Янски дефинира наличието при хората на четири кръвни групи. Първата група е 0, втората - А, третата – В и четвъртата – АВ (в някой страни те имат обозначение, различно от нашето – съответно І, ІІ, ІІІ и ІV).

Група 0

Това е първата , за която науката е установила, че е съществувала още при кроманьонците. И до днес тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността според учените това им е позволявяло по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с 0 кръв има много стомашна киселина. Така може да се извлече и усвои от месото максимално количество хранителни вещества. Този тип хора условно биват наричани “ловци”.

Група А

Имунната система на хората с А кръвна група( появили се между 25-15 хиляди години преди Христа) им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлевторявала от  различните житни растения,ядки и риба. Затова и този тип хора са наречени “земеделци”.

Група В

Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години преди Христа. Те са наречени “чергари”. Употребявали предимно мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много от качествата на имунната и храносмилателната система на “ловците” и “земеделците”, техният организъм се смята за по-издръжлив.

Група AB

 Преди 10-15 столетия  се  появява и група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините, предизвикали това изменение и досега са ясни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната еволюция на групата.

Установено е, че в червените кръвни телца (еритроцитите) има вещества, предизвикващи тяхното прилепване, които се наричат хемаглутиногени. Те се разделят на А и В.
У различните хора те се срещат отделно, съвместно или съвсем липсват, като определят с това принадлежността на дадено лице към една или друга кръвна група. Например в еритроцитите на 0 кръвна група няма такава вещества, на А и В се съдържа 1 вещество, а в еритроцитите на АВ група - 2.

 Кръвта на човека и употребяваната храна встъпват в химична реакция. Различните белтъчини - лектини, които се съдържат в голямо количество в хранителните продукти, притежават аглутиниращи (залепващи) свойства.

Когато се храните с нещо, съдържащо лектини несъвместими с вашата кръв, те нарушават храносмилането, произвеждането на инсулин, обмена на веществата и хормоналния баланс.
Продуктите, съвместими с вашата кръвна група, често са именно тези, които са употребявали хората в древността, когато се е формирала съответната кръвна група.

Ако имате 0 кръв, по-добре е да употребявате храни с голямо съдържание на белтъчини( месо, птици, риба), а също - разнообразни плодове, докато зеленчуците,  зърнените, бобови и млечни продукти не са съвместими с вашата кръв.

Ако имате А кръв, най-благоприятна за вас е вегетарианската диета със соеви продукти, бобови, зърнени, с плодове и зеленчуци и малко количество риба.

Ако имате В кръв оптималното хранене за вас е месото – както от диви, така и от домашни животни, като пилешкото не се препоръчва. Някои бобови и зърнени култури също могат да предизвикат проблеми, но затова пък можете  да ядете  плодове и зеленчуци.

Ако имате АВ кръв, трябва да съчетавате препоръките за предишните две групи. Най-доброто хранене е предимно вегетарианското с неголямо количество месни и млечни продукти.

От какво трябва да се въздържат всяка от групите:

Месо
Кръвна група 0 - Няма ограничения.
Кръвна група А - Основното “месо” трябва да е соевият албумин. Пилешкото месо да се консумира много рядко и не като основно ястие.
Кръвна група В - Пилешкото месо е противопоказно. В гръдната област на птичето месо се съдържа ректин, който може да доведе до инсулт.
Кръвна група АВ - Месото трябва да се консумира в малки порции.

Риба
Кръвна група 0 - Няма ограничения.
Кръвна група А - Избягвайте риба с бяло месо.
Кръвна група В - Категорично противопоказни са мекотелите.
Кръвна група АВ - Избягвайте да консумирате риба с бяло месо и молуски.

Млечни продукти и яйца
Кръвна група 0 - Не е добре да ядете сирене, а яйца може да консумирате 3-4 пъти седмично.
Кръвна група А -  Млечни продукти не се препоръчват. В неголеми количества може да ядете кисело мляко, обезмаслена сметана. Яйца – понякога.
Кръвна група В - Няма ограничения.
Кръвна група АВ - Най-вече кисело мляко, обезмаслена сметана.

Зърнени храни
Кръвна група 0 -  Пшеница се допуска, овесените ядки са нежелателни. Няма зърнени продукти, които да са особено полезни за тази група.
Кръвна група А - Ограничете булгура,ориза и зърнените продукти , употребявайте продукти от цели зърна.
Кръвна група В -  Избягвайте ръжта и царевицата.
Кръвна група АВ - Ограничете консумацията на пшеница и царевица.

Зеленчуци
Кръвна група 0 - Избягвайте зеле. Ограничете употребата на гъби, картофи, патладжани.
Кръвна група А - Ограничете доматите, картофите, зелето, царевицата.
Кръвна група В - Изключете доматите и ограничете царевицата в менюто си.
Кръвна група АВ - Изключете доматите.

Плодове
Кръвна група 0 - Въздържайте се от диня, портокали, мандарини и ягоди.
Кръвни групи А, АВ - Избягвайте портокалите и бананите.
Кръвна група В - Въздържайте се от фурми и нар.

Спазвайки тези ограничения при хранене, ще помогнете на организма си  да  се пребори и да не допусне заболявания като  рака и сърдечно-съдовите нарушения.Ще имате здрава имунна система,няма да боледувате от вирусни инфекции,няма да допуснете затлъстяване,ще се прочистите от токсини и ще забавите процеса на стареене .

*Материалът е по извадки от книгата на д-р Питър Д’Адамо и Катрин Уитни Правилно хранене според кръвната ви група (4 Blood Types, 4 Diets - Eat Right for Your Type, Complete Blood Type Encyclopedia - Peter J. D'Adamo and Catherine Whitney).

 

Add new comment