Компрес с орехи против остеомиелит

Настойка от зелените черупчести плодове пък лекува гнойни фистули Този път историята за една изпитана народна рецепта ни разказа Николинка Савова от Провадия. Тя е майка на 30-годишната Весела, която е и главен герой в този нерадостен, но поучителен разказ за силата на даровете от природата. 

В резултат на болнична инфекция младата жена заболява от остеомиелит (представляващ гнойно възпаление на костния мозък, което се разпространява върху костното вещество и периоста), придружен с появата на фистули (канали, през които изтича гнойта). Проблемът, който се характеризира в медицинските среди като доста тежък, се локализира върху петата й и тя дори не може да стъпва от болка. Рентгеновата снимка показва, че костта й е като наядена от гризач. 

След като й поставят диагнозата, следват три години ходене по мъките както за Весела, така и за цялото нейно семейство. Компреси, превръзки, антибиотици, озонотерапия и какво ли още не. Традиционната медицина се оказва безсилна да  помогне. 
Николинка, като всяка всеотдайна майка обаче, е решена на всичко, за да избави детето си от болките и непълноценния живот и един ден се обажда в предаването на проф. Христо Мермерски „Нашата храна – нашето лекарство“ по телевизия СКАТ, който от своя страна я свързва с една народна лечителка. 

Билкарката им дава няколко рецепти, но понеже Весела е прекалено чувствителна към повечето лековити треви, само една се оказва подходяща за нея – лесна, интересна, а оказва се и много ефективна. С малко късмет младата жена улучва точно своя илач и с много упоритост и вяра за кратко време тя успява да намали агонията си. А вълшебното биле се приготвя, като първо се отделят от черупката къде по-тънките, къде по-костеливи преградки във вътрешността на орехите, които разделят отделните части на ядката му. 

Нужното количество за един курс на лечение, от което трябва да се вземат тези „преградки“, е 3 кг орехи. Отделените „преградки“ между ядките им се заливат с 2 литра домашна ракия. Оставя се да престоят 14 дни като от време на време се разклащат. Настойката се прецежда и от нея се пие 3 пъти на ден по 1 супена лъжица. 
Освен това на фистулите се прави компрес, извлекът за който се приготвя като 120 зелени ореха се заливат с 2 литра домашна ракия и също престояват 14 дни, след което напоена с тях марля или памучно парче плат се поставя върху гнойните каналчета.  

Весела провежда 20-дневно интензивно лечение – с единия разтвор отвън, с другия – отвътре. Разранените фистули започват да заздравяват, но все още не са зараснали. След малка почивка тя прави още един курс на това си лечение, след което лекарите установяват, че костта й вече е калцирана. Но тепърва престоят да се направят още изследвания. Лечителката я предупреждава, че като изминат 6 месеца от прилагането на процедурите, ще трябва да изследва хормоните на щитовидната си жлеза. 

Категория: 

Add new comment